2014. március 28., péntek

Isteni finom, de egyben egészséges reggelire vágysz? Ebben a receptben nem fogsz csalódni!


Unod már a szokásos reggeli szendvicset, virslit, esetleg rántottát? Kipróbálnál pár új receptet, de egyben megóvnád az egészséged is? Ez nem lehetetlen. Jobbnál jobb diétás ötleteket ismerek, amelyekből most meg is osztok veled egyet!



Sajnos nagyon sokan alábecsülik a reggeli fontosságát. A korai rohanásban gyakran üres gyomorral vágnak neki a napnak, legtöbbször pedig este fáradtan hazaérve tömik tele a bendőt. Ez a lehető legrosszabb, amit hosszútávon tehetsz a szervezeteddel. Nem hiába tartja a mondás; reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz, mint a szegény ember! 


Szervezeted működésének beindításához elengedhetetlen, hogy napi rutinná tedd a reggelit. Többen is azzal indokolják az első étkezés kihagyását, hogy nincs idejük, rohannak a munkába, iskolába..Nos, én személy szerint minden nap korán kelek, és mindig úgy állítom be az ébresztőórát, hogy indulás előtt jusson egy negyed óra-20 percem evésre. Miért is fontos, hogy időt szakíts rá? 

Táplálkozás-szakértők és dietetikusok szerint a rendszeres reggeli segít megelőzni a betegségeket, tehát erősebbé teheti immunrendszered, valamint csökkenti az elhízás esélyét is. Ez eddig elég jól hangzik. Ezen kívül azonban fontos még abból a szempontból is, hogy segítse szervezeted a megfelelő vércukorszint beállításában. 

A fent említett mondás azonban nem a mennyiségre utal! Igaz, ha szénhidrátot ennél, inkább reggelinél vigyél be többet, mintsem délután, vagy este, de az ideális reggeli menü megválasztásánál is törekedj a minőségre! Fogyassz rostban, vitaminban gazdag ételeket! 


A következő receptem zabpehelyből, tojásfehérjéből, és almából készül. A zabpehely köztudottan minőségi szénhidrát, hiszen magas élelmi rost és vitamintartalommal rendelkezik, stabilizálja a vércukorszintet, viszonylag magas a fehérjetartalma, a legfontosabb pedig, hogy telít, így elkerülheted a felesleges nassolást. Egyes szakértők szerint még a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti! Mi ez, ha nem egészséges?


Egyik legértékesebb aminosavforrásunk, a tojásfehérje szintén fontos alapanyaga ezen reggeli "sütinek". Azon kívül, hogy könnyen emészthető és kiválóan hasznosul a szervezetben, nem tartalmaz zsírt, sem szénhidrátot. Mivel a tojás sárgája alapvetően magas zsírtartalmú, ezért nincs rá szükségünk.
Almát az íze kedvéért reszelhetsz a tésztába, de igazából el is hagyható. Ami miatt viszont ajánlom, az a magas antioxidánstartalma és emésztéssegítő hatása, valamint a tésztát is jobb állagúra varázsolja. Ha pedig fahéjat is teszünk az alapanyagok közé, még istenibb lesz! Jelen recept azonban inkább vanília ízesítésű. Ezért én a BiotechUSA Iso Whey Zero proteinjét használom, aminek nem csak az illata, de az íze is leírhatatlanul finom!
A hozzávalók tehát (2 napi adag/reggeli esetén):

  • 100g zabpehely (esetemben nagy szemű)
  • 4 tojásfehérje habbá verve
  • 1 reszelt alma
  • 2 kiskanál sütőpor
  • 4 kiskanál folyékony édesítő
  • 2 kiskanál vaníliaaroma
  • 2 mérőkanál (60g) vaníliás Iso Whey Zero protein
Igen picike adagok, kifejezetten reggelikre tervezve. Mivel én már javában versenydiétát tartok, mert 1 hónap múlva versenyzem, ezért én kénytelen vagyok kihagyni az extra hozzávalókat, illetve kevesebbet is fogyaszthatok belőle. Készítheted egyébként leturmixolt banánnal, vagy bármilyen gyümölccsel, amit csak megkívánsz. Szerintem egyébként ebben a verzióban is csodás az íze. A cukorral azonban légy óvatos, ha teheted inkább vedd ki az étrendedből, és helyettesítsd édesítőszerrel. 

Mérd ki a hozzávalókat, majd kezdj neki! Először reszeld le az almát, és nyomkodd ki belőle a vizet. Utána verd fel a tojásfehérjét egy kis edényben (hogy neked se essen ki a tálból;)), majd add hozzá óvatosan a sütőporral, almareszelékkel és proteinporral összekevert zabpelyhet. Ezután csepegtesd bele a vaníliaaromát, majd az édesítőt. Próbáld meg úgy összekeverni a hozzávalókat, hogy a felvert tojásfehérjét ne törd össze annyira. 

Végül öntsd egy kis sütőformába a kapott tésztát, és dobd be a sütőbe kb. negyed órára, 180 fokon. Ha nincs apró sütőformád, elkészítheted jénai tálban is, mint én. Előtte azonban kend ki az alját és oldalát, nehogy túlzottan rátapadjon a tészta.
Amint kész van, nincs más dolgod, csak hogy jóízűen elfogyaszd. Aggodalomra semmi ok, hiszen ha a felsorolt 2 adagnyi hozzávalóból készült "sütit" elfelezed (hiszen 2 napi adagot készítettél), akkor összesen 410 kalóriát tartalmaz, tápértéke pedig; 25g fehérje, 45g szénhidrát, és 5g zsír! Mindenképpen ideális reggeli, számomra azonban jövőhéttől már tabu. Így majszold helyettem is, és várom a visszajelzésedet, hogy ízlett! Szép hétvégét! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése