2014. szeptember 16., kedd

A vitaminok szerepe

Közeleg a nyirkos, hűvös, őszi idő, így itt az ideje felkészítenünk szervezetünket a hidegebb napokra. Tekintsük át röviden, hogy milyen hatással vannak egészségünkre az egyes vitaminok, és melyeket érdemes beszereznünk az őszi és téli hónapokra!

Nézzük először a zsírban oldódó vitaminok csoportját. Ide tartozik az A, a D, az E és a K-vitamin. A retinol (A-vitamin) a szem vitaminja; elősegíti a szem ideghártyájának működését, valamint csökkenti a farkasvakság, azaz szürkületi gyengén látás kialakulásának veszélyét. Ismert még általános immunerősítő hatásáról is.
A D-vitaminról bizonyára sokat hallottál már, hiszen nélkülözhetetlen az ép és egészséges csontozathoz. Fokozza a kalcium felszívódását, ezáltal segít a csontképződésben. A D-vitamin bevitele történhet táplálkozás során, illetve 10-30 napon töltött perccel is. 
A tokoferol, azaz E-vitamin felelős a sejtfalak épségért, valamint szerepet játszik a szénhidrát-, fehérje,- és zsíranyagcserében, valamint a folyadékháztartásban is. Hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához, emellett pedig az A-vitaminnal együtt védik a tüdőt.
A zsírban oldódó vitaminok közül a K-vitamin felelős a csontritkulás, az érelmeszesedés, valamint a rák kialakulásának megelőzésében. Habár zsírban oldódik, de a szervezet nem képes sokáig elraktározni, így emiatt is fontos a rendszeres zöldségfogyasztás.
Mind a 4 vitamin megtalálható a különböző BioTech USA termékekben. Ilyen készítmény a One-A-Day multivitamin, amely egész szeptemberben akciós áron elérhető bármelyik üzletünkben (de a Pólusba gyertek!! ;) )

Fontos ismerned a vízben oldódó vitaminokat is; ide tartozik a B és C-vitamin. A B-vitaminok általánosságban az idegrendszerért felelősek, valamint az alapvető anyagcsere folyamatok állandó résztvevői, de egyes típusai más-más funkciókat is betöltenek. Ilyen például a B6, amely a tápanyagok hatékonyabb felszívódását teszi lehetővé, vagy a niacin (B3), ami fontos szerepet játszik a nemi hormonok szintézisében. 
Gondolom a C-vitamint, más néven aszkorbinsavat nem kell bemutatnom! Immunerősítő hatása mellett azonban fontos kiemelni, hogy a D-vitaminhoz hasonlóan segít kalcium beépülésében, valamint hozzájárul az elasztin és a kollagén képzéséhez. (A One-A-Day-hez hasonlóan az acai bogyós C-vitamin is kedvezőbb áron kapható a hónap végéig!)

Miért fontos a megfelelő mennyiségű vitaminbevitel? Valójában elengedhetetlenek a szervezet számára, mert fontos szerepet töltenek be az anyagcsere folyamatokban, valamint közismerten egészségmegőrző hatásuk is van. Egy részét képesek vagyunk a táplálkozásból fedezni, de a bevitt táplálék vitamintartalmának csak kis része szívódik fel, és hasznosul a szervezetben, ezért mindenképpen fontos a vitaminok táplálékkiegészítők formában való pótlása! Úgyhogy vitaminbeszerzésre fel, és mozgásban gazdag hetet nektek! :)

Kővágó Henrietta
protein-vitamin.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése