2016. április 28., csütörtök

5 érv a saját testsúlyos edzés mellett

Egyre többet látni-hallani-olvasni a saját testsúlyos edzésmódszerről, főleg pasivonalon (street-workout pl.), de személy szerint eddig nem foglalkoztam különösebben a témával. Bikini fitness versenyzőként úgy gondoltam bőven elég emelgetnem a súlyzókat, használni a gépeket, és cardiozni. Ismerős gondolat?
Sokszor éreztem, hogy megakadt a fejlődésem, nem úgy alakulok, ahogyan szeretném. Mivel az idei tavaszi szezonban nem versenyzem, úgy döntöttem kipróbálom a polefitnesst, amely nem csak gyönyörű sportág (és már régóta az álmom, hogy kipróbáljam magam benne), de úgy gondoltam segítségével hozható még tömeg és érettség a felsőtestem izmaira. És milyen jó döntés volt!

A továbbiakban öt olyan érvet ismerhettek meg, melyek alkalmasak lehetnek ösztönözni Titeket is, hogy saját súlyotokat megmozgatva új kapukat nyissatok meg a testformálás rögös útján.
1. Jelentősen növeli az erőszintet
Felejtsd el azt a tévhitet,hogy csak akkor lehetsz jó erőben ha nagy súlyokkal dolgozol. Persze dicsértes, ha mondjuk 90 kilóval guggolsz, de próbálj meg például súly nélkül egy lábbal pisztolyguggolni. Teljesen más izommunkát igényel a két feladat; a saját súlyos edzéstől nem csak erős leszel, de az állóképességed is nő. Mindazonáltal ha súlyzós edzéseidet calisthenics módszerrel is kiegészíted, az izmaid teljesen új impulzust kapnak, amely mind az izmok növekedéséhez, mint az erőnléti a fejlődéshez elengedhetetlen.
2. Javítja a mozgáskoordinációt
A súlyok, különös tekintettel a kézi súlyzók megmozgatása általában 1-2 izom(csoport) bekapcsolódásal jár (kivételek ez alól az olyan komlex gyakorlatok, mint a guggolás vagy felhúzás). Ha pedig gépeket használsz az egyet jelent a behatárolt mozgástartománnyal, melynél még kevesebb hangsúly fektetődik végtagjaid finommozgásának elsajátításához. Ez persze nem feltétlenül baj. Ami azonban pozitívum a saját testsúlyos edzésben az az, hogy a stabilizáló izmok (pl. törzsizmok) nagyobb terhelést kapnak. Az agy-izom kapcsolat kialakítása intenzívebb, megtanulhatod jobban koordinálni a mozgásod és ezáltal uralni a tested.
facebook.com/LordsofGravity/
3. Több kalóriát éget
Az előző pontban kifejtett komlex izommunka miatt a saját testsúlyos tréning zsírégető faktora magasabb. Mivel több izom kapcsolódik be egy-egy gyakorlat végrehajtásában, értelemszerűen több energiára van szükség a kivitelezéshez. Egy sima francia rudas vagy kézisúlyzós karhajlítás-nyújtáshoz képest egy alsó madárfogásban szűken végrehajtott húzódzkodásba bekapcsolódnak a hát és törzs izmai is. Kezdőként természetesen nem fog egyből menni, ezért először érdemes lehet húzódzkodó-tolódzkodó gépen erősíteni, gyakorolni rá.

4. Szabadban is végezhető
Ez az a mozgásforma, amelyhez nem kellenek gépek vagy súlyzók, de még bérletet sem kell sehova váltanod. Gondoljunk csak a street workoutra vagy a fegyencedzésre; elég hozzájuk egy-két rúd, pad vagy korlát, vagy csak a saját testünk. Ideális lehet közösségi szempontból is, hiszen jó alkalmat nyújt összejönni a barátokkal, edzőtársakkal, és edzeni egyet valamely játszótéren akár. Még lányoknak is!! #HWAPO


5. Új kihívások elé állít
Az első polefitness edzésemen alig bírtam felmászni a rúd tetejére. A tizedik alkalom után már spiccelve, kb. két húzásból a plafonig jutottam. Azóta tele van zöld és lila foltokkal a lábam, de imádom! Fontos szempontnak tartom a változatosságot, hiszen könnyen kiéghet, belefásulhat az ember még az örömet jelentő edzésekbe is. Persze nekem is nehézséget jelent megtartani magamat a rúdon, hiszen nem ehhez a mozgásformához szokott a testem, de már csupán 1 hónap alatt sokat javult az állóképességem, és feszesebbé vált az izomzatom.

Remélem felkeltettem az érdeklődéseteket a témában!
Mozgásban gazdag szép napot kívánok Nektek! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése